ריצוף מרפסת יכול להתבצע באופנים רבים ובעזרת חומרים שונים, יקרים יותר או פחות, עמידים יותר או פחות, כאלה שדורשים תחזוקה שנתית וזהירות בשימוש וכאלה שלא.
אז מה מתאים לריצוף המרפסת, מה מומלץ והאם אפשר גם ליצור עיצובים מעניינים בריצוף המרפסת? המשיכו לקרוא וגלו את התשובות.
איזה סוג ריצוף מתאים למרפסת חיצונית
כאמור קיימים סוגים רבים של ריצוף בהם נעשה שימוש לריצוף מרפסת, ולכל אחד תכונות ייחודיות, יתרונות וחסרונות. חשוב לתת מחשבה קודם לכמה היבטים חשובים:
- חוזק ועמידות: ריצוף חוץ כגון ריצוף מרפסת חייב להיות עמיד וחזק על מנת לעמוד בפני שינויי טמפרטורה, מזג אוויר, לחות, גשם, ברד וגם בפני השימוש שלכם בריצוף המרפסת. האם אתם זהירים, האם ישנם ילדים ובעלי חיים? אם אתם מתגוררים באזור בו יש שלג או אחוזי לחות גבוהים ועוד. חשוב לוודא שריצוף המרפסת יהיה עמיד לתנאים שכאלה. חומרים חדירים הם בדרך כלל פחות עמידים.
- תקציב: כמו עם כל פרויקט, תמיד כדאי לבחון את ההיבט התקציבי, חלק מפתרונות ריצוף מרפסת יקרים יותר מאחרים.
- עיצוב: ריצוף מרפסת צריך להתאחד עם שאר עיצוב הבית והסביבה. בדרך כלל גם מומלץ לבחור בריצוף בגוון יותר כהה במרפסות החשופות להרבה שמש (ולחלופין).
- אור: כמות חשיפת אור במרפסת יכולה להשפיע על סוגים שונים של ריצופי מרפסת, ואף לגרום לבלאי מואץ.
אילו חומרים לריצוף מרפסת קיימים כיום:
- עץ: דק עץ הוא ללא ספק יפה ובעל מראה מיוחד. אם תבחרו בחומר זה, מומלץ לבחור בעצים קשים ולא רכים שמוצעים לרוב כדי לשמור על מחיר אטרקטיבי. עץ רך כמו אורן, זול הרבה יותר מעצים קשים אבל הוא רך יחסית, חדיר למים ולחות, נוטה להתעוות יותר, להיסדק ולהתפוצץ ולכן תצטרכו לשמור עליו היטב עם תחזוקה וטיפול נכון.
- עץ סינטטי: קיימים סוגים שונים של חומרים סינטטיים, כאלה הכוללים מרכיבי עץ באחוזים שונים וכאלה סינטטיים לחלוטין. אלה בדרך כלל יותר עמידים בזכות החומרים המרכיבים אותם, אך הם בעלי נראות פחות טבעית.
- בטון: בטון הפך לפופולרי מאוד בשנים האחרונות והוא בעל מראה שונה, תעשייתי יותר. ניתן לצבוע את הבטון בגוונים שונים, להטביע בו צורות שונות בשלל עיצובים ועוד. גם בטון מצריך טיפול ותחזוקה שוטפים על מנת למנוע סדקים, התייבשות וכן למנוע חדירת לחות (בטון הוא חומר סופח).
- אבן: כמו עם עץ, ישנם סוגים רבים של שיש ואבן – מסוגים רכים ושבירים ביותר כמו אבן חול ועד קשים ועמידים ביותר כמו גרניט. ככל שהאבן קשה יותר, כך המחיר גבוה יותר והעמידות שלה גבוהה יותר. אבן לריצוף מרפסת תצטרך טיפול איטום תדיר עם סילר על מנת למנוע כתמים וחדירת לחות.
- קרמיקה: קרמיקה מהווה פתרון מעולה בתוך הבית אך לשימוש חיצוני היא תהיה פחות עמידה.
- גרניט פורצלן: אלה הם אריחים חזקים במיוחד (בהשוואה לקרמיקה למשל), חומר בעל עמידות מצוינת ההופכת אותו למועמד מצוין לריצוף המרפסת. גרניט פורצלן מגיע במגוון עצום של גדלים, צבעים וצורות, כך שהוא נותן חופש עיצובי.
האם צריך ריצוף נגד החלקה במרפסת
בישראל קיימים תקנים לריצוף מרפסת (ואזורים אחרים בבית). מטרת התקן היא לבדוק פרמטרים שונים, איכות, עמידות והתנגדות להחלקה. מכון התקנים מציע דירוג פשוט מרמת R9 (לריצוף פנימי כללי) ועד R13. האות R מייצגת את המילה Resistance או התנגדות בעברית. עבור מרפסות, התקן המומלץ הוא של לפחות R10 על מנת להבטיח רמת התנגדות להחלקה מתאימה. הסיבה לצורך זה היא מובנת למדי – מרפסת חשופה ללחות ומים שיכולים להפוך ריצוף סטנדרטי למאוד מחליק ומסוכן לשימוש. ניתן גם לבחור בחומר לריצוף שהוא בעל חספוס כך שהסיכוי להחלקה יהיה קטן עוד יותר. מומלץ לא לבחור בחספוס קשה מדי מאחר והוא יהפוך את הריצוף למלכודת לכלוך ורטיבות והניקיון יהיה קשה יותר משמעותית.
רעיונות לריצוף המרפסת
באופן כללי מומלץ לרצף את המרפסת באופן שהוא המשכי לשאר עיצוב הבית, במיוחד כאשר מדובר בחלל שאינו גדול. זה יכול להתבצע באופנים שונים:
- ריצוף דומה: המשך הריצוף מהפנים לחוץ פותח את הבית, מגדיל אותו ומזמין לכיוון המרפסת. אם למשל בחרתם באריחי גרניט פורצלן, אז לרוב תוכלו למצוא התאמה מלאה לאריחים של פנים הבית, הן מבחינת הצבע, הגודל ועוד.
- במקרה ולא קיימת אפשרות להשתמש באריחים דומים או סוג ריצוף שהוא דומה מספיק לריצוף שאר הבית, מומלץ לבחור באריח באותו גודל של האריחים בפנים הבית ולרצף בהתאם לקווי הריצוף שלהם, מה שיצור המשכיות ויזואלית.